Skakundervisning Af Lars G. Hougaard Den første artikel i klubbladet ang. skakundervisning vil starte med de "simple matter". Først tager vi den nemmeste. Meget af materialet er taget fra såvel Dansk Skak Unions instruktørhåndbog som skoleskakkens teknikmærkehæfter.Konge + dronning + tårn mod konge: Når man skal sætte mat med "konge + dronning + tårn mod konge" kan det gøres på følgende måde:
I stillingen har hvid besat både 7. og 8. række. Sorts konge står i skak på 8. række (pga. Tb8) og kan ikke flygte til 7. række (pga. Da7). Altså er sort mat.
Den mest effektive metode er at benytte sig af rækkematterne, hvilket vil sige, at man sætter den sorte konge mat række for række. Som udgangspunkt er sort rækkemat på 4. række (pga. Tb4). Nu kommer dronningen til hjælp og laver rækkemat på 5. Række: 1.Da5+ Kd6 Så slår tårnet til på 6. Række: 2.Tb6+ Ke7 Den sorte konge er fanget i matnettet efter: 3.Da7+ Kd8 Nu afslutter tårnet den effektive manøvre: 4.Tb8++ Læg mærke til at den hvide konge slet ikke tager del i matsætningen, da han jo har rigeligt med officerer til at gøre det for ham! Konge + dronning mod konge: Med "K + D mod konge" må den hvide konge dog også i aktion:
Endnu et eksempel:
Huset. I diagram 4 indleder hvid med 1.Db4 der indskrænker sorts hus til indenfor 4. række og b-linien. 1...Ke5 2.Ke3 Det er som sagt vigtigt at få kongen med! 2...Kf5 3.De4+ Huset formindskes til indenfor 4. række og e-linien. 3...Kf6 4.Kf4 Igen skal kongen med. 4...Kg7 5.De6 Huset indskrænkes igen. 5...Kh7 6.Kg5 Og kongen skal med igen. 6...Kg7 7.Df6 Endnu en indskrænkning. 7...Kg8. PAS NU PÅ!
Pat. Konge + tårn mod konge:
I stillingen er det lykkedes den hvide konge at presse den sorte konge helt ud på randen, samtidig med at kongerne står overfor hinanden med kun ét felt imellem. Denne kongestilling har et fint navn: Oppositionen - et begreb der kommer til at blive brugt meget fremover, når der arbejdes med slutspil. Når hvid som i diagram 1 har opnået både oppositionen og retten til at trække, kan han sætte mat: 1. Tb8 mat.
Her skal der arbejdes lidt mere. Hvid vil gerne opnå oppositionen og spiller: 1. Kg6 Hvorefter sort går ud af oppositionen med: 1...Kf8 Gik den sorte konge til h8, ville hvid dog få chancen for at sætte mat, selvom han ikke havde oppositionen, da den sorte konge fanges i hjørnet: 2.Tc8 mat. Ventetræk. Forfølgelse. Rækkematter.
Første skridt er ikke så svært: 1.Tb6+ Nu er sort mat på 6. række, hvorefter han må fortrække til 7. række: 1...Kf7 Oppositionen. Da hvids mål jo er at tvinge sort til at tage oppositionen, må han altså selv undlade at gøre det i sin konges fremfærd: 2.Ke5 Sort vil ikke ind i oppositionen (2. -, Ke7) og flygter derfor: 2...Kg7. Forfølgelse. Hvid gør herefter brug af forfølgelsen: 3.Kf5 Dette gentager sig: 3...Kh7 4.Kg5 Kg7 Nu kan sort ikke undvige længere: 5.Tb7+ Kf8 Sort er trængt ned på sidste række, og hvid kan genoptage forfølgelsen: 6.Kg6 (Her er matsætningen faktisk hurtigere ved netop at tage oppositionen, men det ser vi bort fra her, da vi skal lære princippet om forfølgelse) Resten giver sig selv: 6...Ke8 7.Kf6 Kd8 8.Ke6 Kc8 Men nu skal hvid lige passe på sit tårn: Ventetræk. 9.Th7 Kd8 Nu har vi en stilling, der minder om diagram 7. Løsningen er også den samme, nemlig et ventetræk: 10.Tg7 Hvorefter matten giver sig selv som i diagram 7: 10...Kc8 11.Kd6 Kb8 12.Kc6 Ka8 13.Kb6 Kb8 14.Tg8++. Huset. Bemærk i øvrigt at "huset" - fra mat med konge og dronning - også kan bruges som teknik til at sætte mat med konge og tårn! Skakopgaver Konge + dronning mod konge:
|
|